Sunde køer og kalve dør ikke - Demonstration
Årsager til dødsfald blandt køer og kalve er mangeartede. Der gennemføres derfor et toårigt projekt, der indeholder demonstrationsaktiviteter, som:
- Understøtter afklaring af besætningsspecifikke årsagssammenhænge og iværksættelse af tiltag, der reducerer dødeligheden
- Øger det generelle vidensniveau for landmænd, medhjælpere, rådgivere og besætningsdyrlæger samt understøtter generelle anbefalinger til forbedringer i staldindretning og management, der reducerer risikoen for sygdomstilfælde og dødsfald
- Sætter et særskilt fokus på kalvedødeligheden i økologisk kvægproduktion, idet denne produktionsform har særlige forhold omkring staldindretning, afgræsning og management.
Effektmålet ved udgangen af 2016 vil være en reduktion i kodødeligheden til 4 procent samt i kalvedødeligheden til 7 procent på landsplan. Projektet vil indeholde en løbende og omfattende formidlingsaktivitet og koordineres med projekt ”Sunde køer og kalve dør ikke - Udvikling”.
Artikel i Økologi om højere kalvedødelighed om vinteren samt de særlige udfordringer ved kalvepasning om vinteren. Oktober 2015
Antallet af kalve, som ikke aflives korrekt er faldet til det laveste niveau nogensinde. Det viser SEGES’ seneste tjek af aflivningsprocedurer.
De fleste ved, hvordan man passer en kalv korrekt. Alligevel har en fjerdedel af bedrifterne en kalvedødelighed på 10 pct. eller mere.
Med dette brev får du en oversigt over ko- og kalvedødeligheden i din besætning. Du kan sammenligne tal fra din besætning med både de bedste og de besætninger, der har den højeste dødelighed.
Artikel af Finn Strudsholm og Camilla Kramer, SEGES om ØkoKalvekampen i ”Økologi – Inspiration til Jordbruget”, december 2015
Projekt Sunde køer og kalve dør ikke – 21. april 2015.
De 29 deltagende besætninger i økokalvekampen har siden juni 2015 reduceret kalvedødeligheden med 50 %.
11. maj 2015
Seneste opgørelse viser korrekt aflivning af alle undersøgte køer. Lille stigning i antal kalve, som ikke var afblødt.
Søften, den 24. april 2015
Mødereferat, den 24. april 2015
Vi kender vel alle principperne for rengøring og desinfektion.
I november vil alle ydelseskontrollerede mælkeproducenter modtage et elektronisk spørgeskema om kalvepasning. Formålet er at undersøge sammenhængen mellem pasning og kalvedødelighed nærmere.
Artikel af Julie Fabricius Faustrup til Økologisk Nyhedsbrev nr. 5, juni 2015
Statusmøde, den 25. september 2015
Artikel af Finn Strudsholm fra Økologisk Nyhedsbrev nr. 5, juni 2015
SEGES lancerer et projekt, som skal bidrage med viden og værktøjer til reduktion af køers og kalves dødelighed. Den steg for køers vedkommende i 2014.
Tør den nyfødte kalv, strø dagligt og giv ekstra mælk. Så kan kalvene overleve vinteren.
Øget fokus på desinfektion og hygiejne skal reducere smittetrykket hos kalvene
Aktiviteter på Facebook på siden Økokalvekampen
Pressemeddelse - 2015